Μπορούμε όντως να τις αποκαλέσουμε και "Γάτες της θάλασσας".
Οι θαλάσσιες λοιπόν 'γάτες",ψαρεύονται απο τις αρχές του γενάρη μέχρι τον μάιο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Κινούνται και παραμονεύουν στην επιφάνεια του βυθού,ανάμεσα απο μεγάλες πέτρες και φύκια η σε αμμώδη σημεία της θάλασσας,με διάσπαρτα βράχια και πέτρες.Κρύβονται και καμουφλάρονται πίσω απο πλάκες και χόρτα και περιμένουν το θήραμα τους για να παίξουν στην αρχή όπως η γάτα με το κουβάρι.Μόλις αντιληφθούν τη γαρίδα η το ψαράκι που τσιμπολογά εκεί κοντά,το πλησιάζουν αργά,αλλάζοντας συνεχώς χρώματα σε μιά προσπάθεια να το υπνωτίσουν.Αφού πλησιάσουν αρκετά κοντά,με μιά απότομη κίνηση συλλαμβάνουν τη λεία τους απο το πλάι.Αυτές είναι και οι κινήσεις που κάνουν και με την καλαμαριέρα μας όταν την αντιληφθούν Γι,αυτό,αν θέλουμε να έχουμε πολλές επιτυχίες θα πρέπει να προσαρμόσουμε κι εμείς τις κινήσεις της καλαμαριέρας μας,σύμφωνα με τις θηρευτικές της συνήθειες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή:
Μπορούμε να ψαρέψουμε σουπιές σε όλα τα βάθη,καθ όλη τη διάρκεια της μέρας,ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και απο νωρίς το απόγευμα εως αργά τη νύχτα.
Το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ένα καλάμι EGING η ακόμα καλύτερα ένα καλάμι του LRF με δράση από 2 εως 12 γραμμ. και μήκος απο 2,30 έως 2,70 μέτρα.
Τα καλάμια του Spining δεν προτείνονται για το ψάρεμα της σουπιάς λόγω του ότι τα πλοκαμάκια της κόβονται εύκολα.
Ο μηχανισμός πάντα καλός,με γραμμικά φρένα,μεγέθους απο 2000 έως 4000.
Οπωσδήποτε νήμα για να αντιλαμβανόμαστε άμεσα τα σκαλώματα αλλά και τις συλλήψεις.
Παράμαλλο 0,25 εως 0,30 flurocarbon με μήκος περίπου 60-70 εκατοστά,είναι αρκετό.
Καλαμαριέρες σε κόκκινο -μπλέ η φυσικό χρωματισμό μεγέθους απο 2.5 έως 3,φωσφοριζέ.
Οι κινήσεις που κάνουμε είναι οι εξής:
Πετάμε την καλαμαριέρα και περιμένουμε να πατώσει.Συνήθως οι 3άρες βυθίζονται με ταχύτητα 5 δευτερολέπτων ανα μέτρο οπότε αν γνωρίζουμε περίπου το βάθος στο οποίο ψαρεύουμε,μπορούμε και να γνωρίζουμε πότε πιάσαμε πάτο.
Μετα ακολουθούν άλλα 20 δευτερόλεπτα αναμονής.
Στη συνέχεια πραγματοποιούμε 3-4 κατακόρυφα τινάγματα του καλαμιού μας και αφήνουμε και πάλι χαλαρά την καλαμαριέρα να πατώσει προσθέτοντας 25-30 δευτερόλεπτα αναμονής μέχρι τα επόμενα τινάγματα.Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να φτάσει η καλαμαριέρα στα πόδια μας,και πάντα με υπομονή διότι οι σουπιές μπορεί να κυνηγούν την καλαμαριέρα και να "παρακατσέβουν" χωρίς να χτυπούν μέχρι το τελευταίο μέτρο!
Συνήθως το χτύπημα το καταλαβαίνουμε στο πρώτο απο τα 3 τινάγματα που κάνουμε μετά απο κάθε παύση, διότι ήδη η σουπιά έχει αγκαλιάσει την καλαμαριέρα κι εμείς με το τίναγμα απλά καρφώνουμε!
Μόλις πιαστεί,μαζεύουμε αργά και σταθερά χωρίς απότομα τραβήγματα και χωρίς να αφήνουμε καθόλου μπόσικα.
Προσοχή κατά την έξοδο απο το νερό διότι η σουπιά,αν δεν λερώσει τους πάντες με μελάνι,δεν ησυχάζει.
Εξ άλλου,αξίζει τον κόπο να λερώσουμε μερικά ρούχα προκειμένου να απολαύσουμε μιά ευωδιαστή "τσικαλιά"σουπιές με το σπανάκι :Δές εδω τη συνταγή
Ακολουθεί VIDEO με τον σωστό τρόπο ψαρέματος της σουπιάς απο πεπειραμένο συνάδελφο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου