Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ψάρεμα για καλαμάρια απο την ακτή



Το ψάρεμα των κεφαλόποδων είναι ένα πολύ διασκεδαστικό αλλά και αποδοτικό,αρκεί να γνωρίζουμε κάποια πράγματα που μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα.




Βασικές προυποθέσεις για μιά επιτυχημένη εξόρμηση είναι οι εξής:
Ιδανικές συνθήκες:Απνοια εως 2 μποφωρ στην πλάτη μας,πολύ καθαρά και κρύα νερά,ριπιδάκι στην επιφάνεια,κρύο (κάτω απο 10 βαθμούς) ,ελάχιστο έως καθόλου ρεύμα,φεγγάρι.Αν υπάρχει εξωτερικό φως πχ κολώνα κοντα στον τόπο που ψαρεύουμε αυτό είναι θετικό διότι το σταθερό φώς συγκεντρώνει το γόνο που αποτελεί το θήραμα των καλαμαριών.Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα των καλαμαριών είναι απο το βαθύ σούρουπο εως τις 10 το βράδυ.Συνήθως επισκέπτονται τον ίδιο τόπο,περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.Τα νεοφερμένα τροπικά καλαμάρια αλλά και οι σουπιές,ψαρεύονται και τις ημερήσιες και απογευματινές ώρες.
Συνήθως τα καλαμάρια κυκλοφορούν σε κοπαδάκια.Γι αυτό όταν πιάσουμε κάποιο πρέπει να ξαναρίξουμε γρήγορα  πριν προσπεράσουν.
Προφυλάξεις:Πολύ καλό ντύσιμο.Δώστε μεγάλη προσοχή στα παπούτσια διότι τα βρεγμένα βράχια γλυστράνε πάρα πολύ.Αρκετοί απο μας εχουν πάει στο νοσοκομείο μετα απο γλίστρημα...
Οση ώρα ψαρεύουμε,δεν φωνάζουμε και δεν ρίχνουμε φώτα μέσα στο νερό.Δεν στεκόμαστε μπροστα απο φως με τέτοιο τρόπο που να πέφτει η σκιά μας στη θάλασσα.
Καλάμι Οχι πολύ σκληρό ούτε και βαρύ ώστε να μπορεί να αποροφά το τράβηγμα του καλαμαριού την ώρα που αδειάζει το νερό απο το σώμα του και τραβά προς τα πίσω.Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καλάμια spinning αρκεί να μην είναι σκληρά διότι απο την μεγάλη και απότομη αρχική αντίσταση,κόβονται τα πλοκάμια και χάνονται τα κεφαλόποδα.Ιδιαίτερα οι σουπιές κόβονται πολύ πιό εύκολα.Ιδανικό μήκος θεωρείται το 2,40 εως 2,70 μ.Φτηνιάρικα κινέζικα καλάμια δεν προτείνονται διότι δεν  θα αντέξουν το βάρος σε περίπτωση μεγάλου καλαμαριού.Το μικρό βάρος του καλαμιού παίζει ρόλο στο να έχουμε απόλυτη αίσθηση της καλαμαριέρας την ώρα που σύρνεται και ξύνει τον βυθό.Δεν θα πρέπει λοιπόν το καλάμι να υπερβαίνει τα 180-200 γραμμάρια.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές σε εξιδεικευμένα καλάμια eging στην αγορά.
Τα μικρά καλαμάκια του LRF Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία στο ψάρεμα της σουπιάς.

ΚΑΝΟΝΑΣ:Τα φτηνά εργαλεία στο ψάρεμα,τα πληρώνουμε πάντα τρείς και τέσσερεις φορές!!

Μηχανισμός:Χρειάζεται ένας μηχανισμός ,όχι πάνω απο 4000 με καλά γραμμικά φρένα ανάλογα βέβαια και με την παραβολικότητα αλλά και το ζύγισμα του καλαμιού.
Νήμα και όχι μπετονιά,διότι η ελαστικότητα που έχει η μπετονιά σε σχέση με την ακαμψία του νήματος, μπορεί να αποβεί καταστροφική στο ψάρεμα των καλαμαριών.Η αίσθηση που έχεις όταν χτυπήσει καλαμάρι είναι σαν να τραβάς μιά πλαστική σακούλα γεμάτη με νερό που αντιστέκεται.Με την μεγάλη ελαστικότητα της μπετονιάς,το πρόβλημα μεγαλώνει.Το ιδανικό νήμα είναι με πάχος 0,12-0,14 χιλιοστά.
Παράμαλλο:Πάντα fluorocarbon διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολύ καλή όραση των καλαμαριών.Το πάχος του παράμαλλου μπορεί να είναι από 0,25 εως 0,33 χιλ και το μήκος μέχρι 0,80 μ.Προσοχή,στην στριφτοπαραμάνα που θα αγκιστώνουμε την καλαμαριέρα:Να είναι καλής ποιότητας.

Δείτε εδώ τον κόμπο ενωσης νήματος με το παράμαλλο

Καλαμαριέρες:Πρέπει να θεωρούνται αναλώσιμο εργαλείο.Οταν υπάρχουν καλαμάρια,ακόμα και οι κινέζικες του 1 ευρώ,κάνουν πολύ καλή δουλειά.Καταστρέφονται όμως γρήγορα λόγω των υλικών τους.Το μέγεθος είναι πάντα ανάλογο με τον τόπο που ψαρεύουμε.Η χρήση ενός φακού UV είναι απαραίτητη για την γρήγορη ενεργοποίηση του φώσφορου. Προσοχή:Δεν είναι UV όλοι οι φακοί με μπλέ φως.Οσο για τα χρώματα,τα καλαμάρια βλεπουν όλες τις αποχρώσεις του γκρί και τίποτα παραπάνω.Φανταστείτε λοιπόν ότι βλέπετε την καλαμαριέρα σας σε ασπρόμαυρη τηλεόραση!Ποιά θα σας τραβούσε περισσότερο την προσοχή?


Μην φορτίζετε την καλαμαριέρα με φώς για πολλή ώρα.Ο δυνατός φωσφορισμός φοβίζει τα καλαμάρια.


Ενα λογικό κόστος για όλο τον εξοπλισμό είναι το ποσό των  140-160 ευρώ.

Δείτε κάποιες προτάσεις εξοπλισμού χωρίς να θέλουμε να διαφημίσουμε κανένα.

ΚΑΛΑΜΙΑ:
καλάμι μικτής χρήσης oceanic spider
Shimatsu sephiano eging καθαρόαιμο
major craft solpara eging

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ:
Shimano catana fc 4000
Ryobi oasis 4000

ΝΗΜΑΤΑ
Shimatsu 4 Braid 150m 0.15mm (15lb)

Μιά πολύ καλή προσέγγιση στο θέμα μας παρουσιάζει ο συνάδελφος απο την Ρόδο.Δείτε την!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΚΚΑΒΙΑ ΑΠΟ ΨΑΡΑΔΕΣ

Ένα φαγητό είναι πολύ πιο “νόστιμο” όταν το μοιράζεσαι με τους φίλους που αγαπάς…. Λαχταριστή  κακαβιά , πολύ γέλιο, άφθονο αλκοόλ και πάν...