Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Το εγγλέζικο ψάρεμα

Η τεχνική του εγγλέζικου απαιτεί εξειδικευμένα εργαλεία και υλικά διότι προσπαθούμε να είμαστε σχεδόν αόρατοι στα μάτια του ψαριού στοχεύοντας όχι μόνο σε μικρά αλλά και σε  μεγάλα θηράματα, με μεγάλη δύναμη έλξης.
Με αυτή την τεχνική,ψαρεύουμε σε  μικρή απόσταση απο τον βυθό με πολύ μικρά αγκιστράκια και λεπτά παράμαλα,τόσο τη μέρα όσο και κατα την διάρκεια της νύχτας.

Τα βασικά ερχαλεία είναι:

Μία απόχη καλής ποιότητας με μέτριο μάτι,μεγάλο ευδιάκριτο στεφάνι και μακρύ και ελαφρύ κοντάρι,μήκους  3,5 έως 4 μέτρα.Καλό είναι να υπάρχει αρμαφλέξ η κάτι ανάλογο που να επιπλέει στην ένωση του κονταριού με την απόχη.Αυτό κάνει το απόχιασμα πιό ξεκούραστο.

Καλάμι τρίσπαστο  carbon μήκους 4,20-4,50 μέτρα ελαφρύ,ειδικό για εγγλέζικο με πολύ καλή παραβολή και πολλούς οδηγούς.

Μηχανισμός μεγέθους μέχρι 2500 με πολύ καλά και γραμμικά φρένα.Αποφύγετε τις κινεζιές!

Μπετονιά για να χρησιμοποιηθεί ως μάνα,διαμέτρου 0,15 εως 0,18 χιλιοστά.

Παράμαλο αόρατο,διαμέτρου 0,12 εως 0,14 χιλιοστά.

Αγκιστράκια ψιλά μεγέθους 0,14 εως 0,16 χιλιοστά.

Στριφταροπαραμάνες (βαρελάκια) φελλού εξ ολοκλήρου μεταλλικές. Οι πλαστικές σπάνε εύκολα.

Φελλοί,ως επι το πλείστον συρόμενοι θα χρειαστούν αρκετοί σε διάφορα σχήματα και βάρη,ανάλογα με τον τόπο αλλά  και την κατάσταση των νερών στα οποία ψαρεύουμε.
Συνήθως σε ήπια θάλασσα με λίγο κυματισμό,φελλοί τύπου στυλό (αυτοί που μοιάζουν με καλαμάκι) με βάρος 5-6 γραμ. που δέχονται ερμάτισμα μέχρι 2 γραμ. είναι ικανοποιητικοί.Πάντα τοποθετούμε βαριδάκια με συνολικό βάρος λιγότερο απο το μέγιστο που σηκώνει ο φελλός,κατά μισό γραμμάριο.

Βαρυδάκια τύπου φακής σχιστά,0.19 η 0,22 γραμμαρίων είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο.Πενσάκι για το σφίξιμο των μολυβιών μας.

Βυθομετρητής.Είναι απαραίτητο εξάρτημα διότι στο εγγλέζικο ψάρεμα, η βυθομέτρηση πριν αρχίσουμε να ψαρεύουμε είναι απαραίτητη.Μπορεί να είναι και αυτοσχέδιος.

Σφεντόνα και σακούλα πάνινη για τα μπικατίνι μας.

Φακός κεφαλής για τις νυχτερινές μας εξορμήσεις.

Μερικά φακελάκια σιαλούμ για τα νυχτερινά μας ψαρέματα.

Απαγκιστρωτής μικρός τύπου πένας.Απαραίτητος για το ξαγκίστρωμα των ψαριών αφού λόγω της ιδιαιτερότητας της τεχνικής,τα περισσότερα ψάρια κατεβάζουν το αγκίστρι μέχρι...την ουρά!!

Δολώματα: Ως επι το πλείστον μπικατίνι (μυγοσκούληκο) Είναι αρκετά σκληρό για να μην το παίρνουν εύκολα τα ψάρια και  παράλληλα πολύ καλό δόλωμα για την συγκεκριμένη τεχνική.Το ίδιο το δόλωμα χρησιμοποιείται και για μαλάγρωμα,είτε σκέτο είτε με άλευρα(μπισκότο,λάδι,τυρί,γάλα,κλπ)Εδώ είναι που χρειάζεται η σφεντόνα για να μαλαγρώνουμε τον τόπο που ψαρεύουμε.

Ενα ενδεικτικό κόστος για όλα τα απαραίτητα του Εγγλέζικου,είναι της τάξης των 250-270 ευρώ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΚΚΑΒΙΑ ΑΠΟ ΨΑΡΑΔΕΣ

Ένα φαγητό είναι πολύ πιο “νόστιμο” όταν το μοιράζεσαι με τους φίλους που αγαπάς…. Λαχταριστή  κακαβιά , πολύ γέλιο, άφθονο αλκοόλ και πάν...